Zoeken

Wat je moet weten over auteursrechten.

Er is een verschil tussen portretrecht en auteursrechten. Het portretrecht is als het ware een beperking op de auteursrechten. Zo moet een geportretteerde persoon toestemming geven op de publicatie van zijn/haar foto.

Daarom is het handig om dit altijd even te vragen aan jouw klant en dit op te nemen in je algemene voorwaarden.


Auteursrechten daarentegen zijn de rechten die je hebt als artiest of maker van jouw werk of foto's. In eerste instantie waren auteursrechten bedoelt voor schrijvers en uitgevers. Pas later breide dit uit tot kunstenaars, fotografen, artiesten, ect...

Auteursrechten maken deel uit van jouw intellectuele eigendomsrechten. Als fotograaf heb je het exclusieve recht om je werk openbaar te maken. Daarom geef ik als fotograaf de toestemming om de foto's die ik van jou gemaakt hebt te gebruiken op jouw website of social media.


Ik heb de auteursrechten op mijn gemaakte foto's wat dus betekent wanneer jij mijn foto's gebruikt, deze zich in de oorspronkelijke staat moeten bevinden.

- je mag ze dus niet croppen

- je mag er geen filter overgooien


Deze moeten ten alle tijde de bewerking van de fotograaf behouden.


Ga je deze toch bewerken door te croppen of door er een filter overheen te gooien om het te laten fitten in jouw feed van Instagram bijvoorbeeld dan heeft de fotograaf het recht om jou hierop te wijzen.

In slechtste geval eindigt dit in de rechtszaak en ben je een hoop geld kwijt want de fotograaf wint dit altijd.


Wees daarom ook voorzichtig met het downloaden van foto's op het internet en deze zomaar te gaan gebruiken zonder dat je weet van wie de foto is. Op elke foto staan auteursrechten en als er een persoon opstaan, ook portretrechten.

Dus ga nooit zomaar foto's gebruiken.


Heb je nood aan foto's voor jouw website of social media dan kan ik je helpen met mijn Store Art

Hier vind je leuke flatlays die je kan gebruiken en mocht je nood hebben aan portretten of een business shoot dan kan je altijd een fotoshoot bij me boeken.


15 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Contact

Wat je niet mag missen

#Socials

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon

Webshop

Algemene webshop

Store Art

Goed om weten

#bpicturedcom

Gebruik deze hashtag en maak kans op een leuke winactie!